Maten me lagar

  • Ristaffel

    Ristaffel

    Dette er vår rett! Ris med karrisaus, kallar de han. Steike godt, det er me enige om. Her er det som trengst til 6 personar:   3-4 posar ris 1 lauk 1/2 pk trønderfår eller anna spekeskinke/salami 2 pk bacon 1 liten norvegia sylteagurk rødbeter Til sausen: 3 ss smør 7,5 dl vatn 1-2 buljongterningar 1,5 […]

  • Pasta med pesto og pinje

    Pasta med pesto og pinje

    Enklare enn dette blir det neppe. Tida det tar: Pastakoketida. Du treng: 1 pk pasta, gjerne grov 3 dl creme fraiche grøn eller raud pesto pinjekjerner (ev. anna nøtteblanding) litt oppskåren skinke (kan utelata det) Kok pastaen og sil av vatnet. Rør 2 ss pesto inn i creme fraiche og vend dette inn i den varme pastaen. […]

  • Blåskjell

    Blåskjell

    Å koka blåskjell er superenkelt: Sjekk blåskjellvarselet viss du vil. Ro ut og hausta blåskjell. I vår svoltne familie kan 3 personar setja til livs 2 kilo blåskjell. Vask/skrap skjella reine. Riv også av den bustete muskelen som kjem ut av skjellet. Skjell som er opne kokar me ikkje. Kok/damp blåskjell i ei form for væske […]

  • Sjokolademoussekake

    Sjokolademoussekake

    Nøttebotn: 120 g malte mandlar eller mandelmjøl 270 g melis 75 g kveitemjøl 25 g kakao 1/2 ts bakepulver 5 eggekvitar 200g smelta smør Rør saman det tørre og sikt det. Ha i eggekvitar og smør og rør dette saman. Smør ei 22 cm for og dekk den med bakepapir. Steik røra i 45 minutt […]

  • Sylte

    Sylte

    Dette kallar ein «hoveost» her på garden. For å laga det treng du stor gryte til svineknokane, former til hoveosten, kjøkkenklutar eller -handkle til å pakka sylta eller hoveosten inn i +  nål og tråd. Har du form med press, treng du ikkje handkle og tråd. 3 svineknokar 1 ss stort salt 2 laurbærblad 5 heile […]

  • Kvite kakemenn

    Kvite kakemenn

    Dette har de alltid baka i lag med far dykkar, og det er ein av dei gjevaste juletradisjonane me har! Dette er også dei kakene de blir ete garantert mest av, så me har ofte baka dobbel porsjon. 1/2 kg sukker 1/2 l vatn 25 g hornsalt 25 g smør 1 kg mjøl (ofte går det […]

  • Juleribbe på tradisjonelt vis

    Juleribbe på tradisjonelt vis

    Juleribbe er svinaktig godt, og langt frå så komplisert som mange vil ha det til. FØRST: Du tar ho opp 2-3 dagar før bruk og gnir inn med salt og peppar. Ribba bør vera ruta i svoren og beina bør vera skorne av. Hugs å gni svoren inn med salt og peppar. NB! Me bruker 1 […]

  • Fine rundstykke

    Fine rundstykke

    Dette er ei oppskrift som har blitt til ut av mange andre sine oppskrifter, som feks denne. Til 24 store og saftige rundstykke: 4 dl mjølk 120 g smør 4 dl varmt vatn 2 ss sukker 2 ts salt 100 g gjær ca 1,5 kg kveitemjøl Smelt smør i mjølka, avkjøl litt men ikkje mykje. Ha mjølkeblandinga og det varme vatnet […]

  • Risboller

    Risboller

    Slik farmor lagar dei! Me bruker oppskrifta som står på delfiafeittpakken (men tar sjølvsagt vekk det som har med delfiakaka å gjera) Oppdatert 3.12.17. 500 g delfiafett 500 g kokesjokolade 8 ss sterk kaffi (altså ferdig trakta/kokt kaffi) 4 egg 6 ss sukker 1 pose lys puffa ris Lag eggedosis av egg og sukker. Smelt […]

  • Pinnekjøt

    Pinnekjøt

    Enklare mat kan du nesten ikkje laga. Du bør berekna 400 gram pinnekjøt, 500 g kålrot og 200 g potet* per person. Vatna ut pinnekjøtet ca eit døgn før du skal koka.  Å vatna ut betyr at du fyller ei gryte eller liknande med kjøtet og slår kaldt vatn på. Byt gjerne vatn undervegs. Når du […]

Got any book recommendations?